Valtraining

Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk gezondheidsprobleem. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar en van deze valpartijen vergt zo’n 12% medische behandeling.

Door de Sint Maartenskliniek te Nijmegen is in 2000 een valpreventieproject voor senioren ontwikkeld en omgezet in een trainingsprogramma genaamd “Vallen Verleden Tijd” (link: www.vallenverledentijd.nl).

In dit programma worden evenwicht en de bewegingssturing geoefend in “algemeen dagelijkse levenssituaties (ADL)” die kunnen worden geoefend ingebed op een trainingsbaan en in diverse spelvormen. Hieraan worden diverse dubbeltaken toegevoegd om de ADL zo goed mogelijk te benaderen. Daarnaast worden ook valtechnieken aangeleerd, die ontleend zijn aan oosterse vechtsporten. De effectiviteit van het programma wordt bepaald aan de hand van de valincidentie en een aantal balanstesten.

In de afgelopen jaren heeft een groot aantal mensen deelgenomen aan het trainingsprogramma. De tussentijdse resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen en de ervaringen en reacties van de deelnemers zijn erg positief.

Erkenning RIVM

Recent heeft het RIVM Centrum Gezond Leven het programma ‘Vallen Verleden Tijd’ de hoogst mogelijke erkenning toegeschreven, namelijk ‘bewezen effectief’. ‘Vallen Verleden Tijd’ is hiermee het enige valpreventieprogramma in Nederland dat door het RIVM beschreven is als ‘bewezen effectief’.

Bron: Nederlands Paramedisch Instituut (link: https://www.npi.nl