• Hydrotherapie

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een apart onderdeel binnen het scala van fysiotherapeutische behandelvormen. Hydrotherapie is uitermate geschikt voor patiënten die slecht belastbaar zijn, een matige conditie hebben, maar ook voor patiënten met neurologische aandoeningen, spierziekten en gewrichtsklachten. Tijdens de hydrotherapie doe je verschillende oefeningen en train je op diverse technieken. Doordat je in het water quasi gewichtloos bent kun je de oefeningen en training veel langer volhouden.

Jarenlange ervaring met hydrotherapie heeft tot de overtuiging geleid dat deze behandeling voor alle aandoeningen geschikt is, ook voor mensen met chronische pijnklachten.

Er zijn in Nederland maar weinig therapeuten die deze interventie toepassen. Het is duur en zal, mede om die reden, vaak in grotere groepen aangeboden worden.

Echter, een één-op-één of één-op-twee behandeling levert veel betere resultaten op omdat het programma daarbij “op maat” aangeboden wordt.

Fysiotherapie Corine Cuijpers werkt zeer prettig samen met Zenden Sports (link: https://www.zenden-sports.nl/), waar we de beschikking hebben over een zeer functioneel zwembad in het centrum van Maastricht. Het zwembad is overal 1.40 m diep en heeft een hogere watertemperatuur, waardoor het uitermate geschikt is voor hydrotherapie.

Gemiddeld beslaat een behandeling met hydrotherapie een periode tussen de vier en acht weken. Afhankelijk van de doelen één of tweemaal per week. De sessies duren circa 45 minuten per keer.

Het komt ook voor dat mensen een combinatietherapie krijgen van één maal per week hydrotherapie in het zwembad en één maal per week functionele training, bijvoorbeeld loopscholing, in het gezondheidscentrum. Dit wordt samen met de patiënt tijdens het opstellen van het behandeltraject vastgelegd.

Het uiteindelijke streven van ons als coachende therapeuten is: zorgen dat patiënten na twee a drie maanden voldoende bagage hebben om zelfstandig verder te gaan door andere sporten te beoefenen of zwemgelegenheden te bezoeken. Ook dit vervolg wordt samen met de patiënt “op maat” vastgelegd.

De verzekeringen maken (nog) geen onderscheid in fysiotherapie gegeven in het gezondheidscentrum of in het zwembad. Behalve dat we de zitting fysiotherapie declareren bij de zorgverzekering betalen patiënten daarom 5,- € entree bij Zenden Sports.